Немає нічого страшнішого за необмежену владу в руках обмеженої людини.

— Василь Симоненко

Міжнародний день рідної мови

21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було започатковано у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» – звучало у заголовку документа. Міжнародне свято рідної мови мало послугувати захисту мови як культурної спадщини кожної окремої національності, кожної народності на нашій планеті.

Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.

Українська мова красива та навіть посідає третє місце у світі по милозвучності! Її називають «солов’їною» , але нажаль українською мовою розмовляють у деяких куточках Львівщини , Тернопільщини , Гуцульщини. Чи можливо, щоб всі українці почали розмовляти українською літературною мові? Це складне та відкрите питання. Але ми, українці, повинні прагнути до «чистоти» , пропаганди та розповсюдження рідної мови. І саме з цією метою в навчальному корпусі коледжу сьогодні на перервах демонструвалися експрес-уроки української мови Олександра Авраменка, доцента Київського університету імені Бориса Грінченка, завідувача кафедри гуманітарних дисциплін Технічного ліцею НТУУ “КПІ”.  І студентам, і викладачам, і працівникам коледжу було цікаво послухати про поширені помилки у приватному та офіційному спілкуванні. Такі коротенькі уроки з ілюстраціями сприяють якнайкращому запам’ятовуванню норм сучасної української мови. Так вивчати мову легко й цікаво! Цінуйте рідну мову!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

up