Терпи, терпи — терпець тебе шліфує.

— Василь Стус

Відзначаємо ювілей

Цього року 10 вересня своє 125-річчя відзначає Олександр Петрович Довженко.

   Ми знаємо його як відомого українського  письменника, кінорежисера, кінодраматурга, художника, класика світового кінематографу. Про його вклад в українську та й світову культуру свідчить той факт, що у 1958 році на п’ятій всесвітній виставці у Брюсселі за результатами анкетування 117 істориків та теоретиків кіно з 26 країн світу його «Земля»увійшла до списку 12 кращих картин усіх часів та народів.

За своє творче життя О.Довженко поставив 14 ігрових і документальних фільмів, написав 15 літературних сценаріїв і кіноповістей, дві п’єси, автобіографічну повість, понад 20 оповідань і новел, ряд публіцистичних статей і теоретичних праць, присвячених питанням кіномистецтва. Його кінопоеми «Звенигора» (1928) та «Арсенал» (1929), кіноповість «Земля» (1930) були визнані світовою кінокритикою шедеврами світового кінематографа, а Довженко — першим поетом кіно. Низку кіноповістей О. Довженка було екранізовано після його смерті: «Повість полум’яних літ» (1944, 1961), «Поема про море» (1956, 1958), «Зачарована Десна»(1956, 1957).

Шедевром творчості О.Довженка вважають повість «Зачарована Десна». Письменник прекрасно знав духовний світ селянина, народний побут, звичаї, його психологію. Можна сказати, що «Зачарована Десна» — своєрідна енциклопедія сільського життя України кінця XIX і початку XX століть.

У бібліотеці Бобринецького коледжу ім.В.Порика БНАУ працює виставка з нагоди 125-річного ювілею видатного митця.

Викладач української мови та літератури Чорна С.М. підготувала та провела для викладачів та студентів захід «Літературне асорті», присвячене творчості О.Довженка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

up